Warmtepomp Loënga

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Op de info op deze pagina bekijk je alle details aangaande een warmtepomp in Loënga. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle bruikbare info en check prijzen van een installateur in Loënga!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Loënga? Op deze pagina achterhaal je belangrijke info. Selecteer een van de vragen hieronder, en bekijk meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Loënga?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Loënga?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loënga

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Loënga onvermijdbaar. Het selecteren van een degelijke warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Itho Daalderop warmtepomp). Waar vind ik een bedreven vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.350 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Loënga.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Vriezenveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, Intergas, AWB, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loënga

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Loënga

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loënga vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1400 6 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €4500 €4700 9,5 jaar
Water-water €18500 €5000 €5600 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Loënga is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 en €4100. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti MPET076H staat gelijk tot €6.950,00 subsidie en aangaande de NIBE F1245-8 (PC) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Loënga

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Elim plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €400 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen