Warmtepomp Lomm

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info van onze specialisten lees je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Lomm. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en vind de voordeligste installateur in Lomm!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lomm? Hieronder doorzoek jij belangrijke adviezen. Klik op een onderwerp en check rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lomm?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lomm?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lomm

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Lomm noodzakelijk. Het kiezen van een degelijke expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Lennox warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Lomm.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Vrouwenparochie.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, Remeha, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lomm

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lomm

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lomm te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1500 €1600 7 jaar
Lucht-water €6500 €2300 €2000 6 jaar
Bodem-water €15300 €5500 €4500 11 jaar
Water-water €18000 €5400 €5500 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Venlo?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Venlo) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Lomm kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 en €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Galletti MPIDC014H geeft jou €2.250,00 subsidie en m.b.t. de NIBE F1255-6PC krijg je €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lomm

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Ellecom plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) samen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 en €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €255 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen