Warmtepomp Made

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Door de tips van onze experts ontdek je handige info betreffende een warmtepomp in Made. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle relevante info en bekijk de tarieven via een installateur uit Made!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Made? Middels onze expertise bekijk jij zinvolle informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en vind à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Made?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Made?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Made

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Made onmisbaar. De keuze maken voor een vakkundige vakman doet niet onder voor de klus zelf. De specialist bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Toshiba warmtepomp). Waar vind ik een vakkundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Made.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Waspik.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, AWB, Intergas, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Made

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Made

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Made uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €4900 €1600 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €3100 13 jaar
Water-water €17200 €4700 €4400 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Drimmelen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Drimmelen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Made is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 tot €5000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de GREE GRS-CQ10Pd/NaC-K staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en m.b.t. de SmartHeat Classic-i 008 BWi krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Made

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Everdingen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2950 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €335 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen