Warmtepomp Mantgum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door de tips van onze experts doorzoek je handige info betreffende een warmtepomp in Mantgum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle relevante tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Mantgum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Mantgum? Op deze pagina bekijk je zinvolle informatie. Kies voor een van de onderstaande vragen, en vind direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Mantgum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Mantgum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mantgum

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal pittig. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Mantgum onmisbaar. De zoektocht naar een echte specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Weider warmtepomp). Waar vind ik een geoefende vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.200 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €3.500 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Mantgum.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Waterlandkerkje.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mantgum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mantgum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mantgum uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €1800 6 jaar
Lucht-water €5500 €1900 €2000 8 jaar
Bodem-water €15400 €5300 €3800 13,5 jaar
Water-water €17700 €5600 €4600 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Mantgum is alleen aan te vragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2950 – €5300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de GREE GRS-CQ16Pd/NaE-M biedt €2.200,00 subsidie en m.b.t. de Stiebel-Eltron WPC 05 (232927) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Mantgum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Eygelshoven plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €285 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw