Warmtepomp Maria Hoop

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is de keuze voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze website check jij tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Maria Hoop. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Maria Hoop!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Maria Hoop? Door onze experts vind je bruikbare tips & tricks. Selecteer een onderwerp en bekijk snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Maria Hoop?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Maria Hoop?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maria Hoop

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal complex. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Maria Hoop onvermijdbaar. Het selecteren van een bekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk YORK warmtepomp). Waar vind ik een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.750 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €3.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Maria Hoop.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Weert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 en €19.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Remeha, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maria Hoop

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Maria Hoop

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maria Hoop te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1600 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4600 €1900 €2800 7 jaar
Bodem-water €14000 €4200 €4200 11 jaar
Water-water €18500 €4500 €5700 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Echt-Susteren?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel huizen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Echt-Susteren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Maria Hoop geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 tot €4550. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Haier HP250CM2 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPC 10 (232929) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Maria Hoop

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Veenwouden plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €340 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw