Warmtepomp Mariënberg

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten bekijk je tips en adviezen over een warmtepomp in Mariënberg. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle onmisbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Mariënberg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Mariënberg? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij bruikbare tips. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Mariënberg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Mariënberg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mariënberg

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij complex. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Mariënberg onontbeerlijk. De keuze van een erkende vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kleventa warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.700 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Mariënberg.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Wehl.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Intergas, Atag, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mariënberg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Mariënberg

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mariënberg uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €2000 4 jaar
Lucht-water €4200 €2000 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €3900 €2700 9 jaar
Water-water €18100 €5600 €4500 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hardenberg?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Hardenberg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Mariënberg kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1350 – €4700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Hautec HWL-36-EC (88LI0211SDLN5) geeft jou €1.800,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPC 13 Cool (232935) krijg je €3.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Mariënberg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ferwert plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €330 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen