Warmtepomp Meedhuizen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten doorzoek jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Meedhuizen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Meedhuizen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Meedhuizen? Door onze experts check je belangrijke tips en adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt eenvoudig alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Meedhuizen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Meedhuizen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Meedhuizen

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Meedhuizen aan te raden. Het selecteren van een deskundige vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ADG Dynamics systeem). Hoe kies ik een aangesloten installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.500 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €6.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Meedhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Westbroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meedhuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Meedhuizen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meedhuizen vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1400 7 jaar
Lucht-water €4800 €1700 €2200 7 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €4800 9 jaar
Water-water €18300 €5800 €4400 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Delfzijl?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Delfzijl) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Meedhuizen geldt alleen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 en €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hautec HWL-AS-52W (88LC0381SDLN1) geeft recht op €2.100,00 subsidie en bij de Stiebel-Eltron WPF 16 Cool (232920) ligt dit op €3.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Meedhuizen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Gaanderen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €400 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw