Warmtepomp Meeuwen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Met behulp van deze webpagina check je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Meeuwen. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Meeuwen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Meeuwen? Op onze website vind je belangrijke tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt meteen bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Meeuwen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Meeuwen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meeuwen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Meeuwen aan te raden. De zoektocht naar een aangesloten specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Alpha Innotec systeem). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.500 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Meeuwen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Westerbork.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 tot €21.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Atag, Intergas, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meeuwen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Meeuwen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meeuwen uit te rekenen.

Model warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1900 4 jaar
Lucht-water €6300 €2500 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €5700 €4600 14,5 jaar
Water-water €17900 €5000 €5400 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Aalburg?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Aalburg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Meeuwen is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 en €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Herz Commotherm BWP 300 geeft recht op €1.250,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPF 26 Set (182139) ligt dit op €4.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Meeuwen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Gapinge plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €370 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw