Warmtepomp Melick

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het kiezen voor een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts lees jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Melick. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle relevante tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Melick!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Melick? Op onze website doorzoek je handige tips. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Melick?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Melick?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Melick

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Melick aan te raden. De zoektocht naar een ervaren warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Atlantic systeem). Waar vind ik een bedreven warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Melick.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Westerhoven.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €8.500 – €20.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Melick

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Melick

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Melick te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1600 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €2100 €2500 8 jaar
Bodem-water €14400 €4500 €4600 9 jaar
Water-water €18700 €5900 €4900 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Roerdalen?
Straks moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel consumenten uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Roerdalen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Melick kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 tot €5350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros LHA.1002.LS geeft recht op €7.450,00 subsidie en m.b.t. de Stiebel-Eltron WPF 35 (233005) ligt dit op €5.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Melick

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Garrelsweer plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €255 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen