Warmtepomp Meppen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Middels de tips van onze experts vind je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Meppen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle belangrijke tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Meppen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Meppen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je nuttige informatie. Selecteer een item uit onze FAQ en jij bekijkt binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Meppen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Meppen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meppen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal moeilijk. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Meppen onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Bulex systeem). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.350 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Meppen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Westerwijtwerd.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 en €18.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, AWB, Intergas, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meppen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Meppen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meppen te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1500 7 jaar
Lucht-water €5700 €1900 €2600 8 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €2700 10,5 jaar
Water-water €18700 €4100 €4500 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Coevorden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Meppen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 tot €4500. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Hidros LHA.402.LS geeft jou €3.600,00 subsidie en m.b.t. de Techneco AQUATOP T28H krijg je €4.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Meppen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Gasselternijveenschemond plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €365 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw