Warmtepomp Merkelbeek

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het laten installeren van een systeem op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door onze website bekijk jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Merkelbeek. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle relevante info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Merkelbeek!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Merkelbeek? Op onze website vind jij bruikbare adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en jij checkt eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Merkelbeek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Merkelbeek?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Merkelbeek

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij moeilijk. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Merkelbeek cruciaal. De keuze van een vakbekwame vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Carrier systeem). Hoe herken je een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.200 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Merkelbeek.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Westhem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 – €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, AWB, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Merkelbeek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Merkelbeek

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Merkelbeek vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1400 4 jaar
Lucht-water €6600 €2500 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €5400 €3200 12,5 jaar
Water-water €18000 €4900 €5100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Onderbanken?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Onderbanken) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Merkelbeek kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 tot €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Hidros LHA.402.XL heeft €3.450,00 subsidie en voor de Techneco AQUATOP T28HR heb je recht op €4.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Merkelbeek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Gastel plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €340 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen