Warmtepomp Meterik

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten ontdek je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Meterik. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Meterik!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Meterik? Op deze pagina ontdek je zinvolle info. Klik op een van de vragen hieronder, en je vindt rap alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Meterik?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Meterik?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meterik

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is nogal complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Meterik onontbeerlijk. Het kiezen van een handige installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Climer systeem). Hoe kies ik een competente installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Meterik.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Westknollendam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 tot €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, AWB, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meterik

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Meterik

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meterik vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €3100 9,5 jaar
Water-water €17600 €5500 €4500 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Horst aan de Maas?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel huizen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Horst aan de Maas) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Meterik is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 tot €5300. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros LHA.502.LS geeft recht op €4.350,00 subsidie en wat betreft de Techneco AQUATOP T43H ligt dit op €6.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Meterik

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Geelbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4800. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €305 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen