Warmtepomp Middelaar

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten check jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Middelaar. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Middelaar!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Middelaar? Hieronder doorzoek jij belangrijke tips en adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Middelaar?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Middelaar?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Middelaar

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Middelaar aan te raden. De zoektocht naar een bedreven specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Cooper&Hunter systeem). Hoe herken je een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €20.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Middelaar.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Westzaan.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Atag, Intergas, AWB, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Middelaar

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Middelaar

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Middelaar vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1600 €1400 7 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2200 6 jaar
Bodem-water €15300 €4200 €4200 13 jaar
Water-water €17800 €4500 €4900 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Mook en Middelaar?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Mook en Middelaar) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Middelaar kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 en €4700. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hidros LHA.602.XL staat gelijk tot €4.850,00 subsidie en voor de Techneco Toros Vision TVPT 2 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Middelaar

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Geertruidenberg plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2600 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €385 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen