Warmtepomp Mill

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker vind je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Mill. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle nuttige tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Mill!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Mill? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je bruikbare informatie. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Mill?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Mill?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Mill

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel pittig. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Mill onvermijdbaar. De keuze van een handige specialist is net zo relevant als de klus zelf. De vakman analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Galletti systeem). Hoe herken je een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Mill.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wijhe.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €5.000 en €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, AWB, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mill

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Mill

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mill te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1700 €1100 5 jaar
Lucht-water €5400 €2200 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €4300 11,5 jaar
Water-water €17000 €4800 €5300 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Mill en Sint Hubert?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Mill en Sint Hubert) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Mill kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 tot €5200. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Hidros LZT.502.NN heeft €4.450,00 subsidie en bij de Techneco Vulcan 08 AC (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Mill

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Genemuiden plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2850 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €320 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen