Warmtepomp Musselkanaal

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aanvragen van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door onze vergelijker doorzoek jij relevante tips aangaande een warmtepomp in Musselkanaal. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale specificaties en vind de voordeligste installateur in Musselkanaal!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Musselkanaal? Hieronder vind je bruikbare aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en je vindt à la minute verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Musselkanaal?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Musselkanaal?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Musselkanaal

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Musselkanaal cruciaal. De zoektocht naar een vakbekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Nefit systeem). Hoe kies ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Musselkanaal.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Henxel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 t/m €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Intergas, Atag, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Musselkanaal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Musselkanaal

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Musselkanaal uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1500 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4700 €2400 €2800 7 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €3100 14 jaar
Water-water €18200 €5900 €5900 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Stadskanaal?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel huizen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Stadskanaal) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Musselkanaal geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 – €5050. Het totale bedrag heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S Combi RAS2 – RWD2 – 260L heeft €1.700,00 subsidie en bij de Thermia Diplomat Duo Inverter M heb je recht op €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Musselkanaal

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Goudswaard plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 tot €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €335 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen