Warmtepomp Niekerk

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is de keuze voor een ketel op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Via deze website lees je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Niekerk. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle praktische info en ontdek de meest vakkundige installateur in Niekerk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Niekerk? Middels onze expertise vind jij belangrijke tips. Kies voor een van de onderwerpen en je leest meteen alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Niekerk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Niekerk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Niekerk

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Niekerk onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten expert is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Stiebel-Eltron systeem). Hoe herken je een competente warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Niekerk.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Wolfheze.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 en €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Niekerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Niekerk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Niekerk te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €1700 6 jaar
Lucht-water €4600 €2300 €2000 8 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €4800 14 jaar
Water-water €18200 €4000 €4700 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Marne?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente De Marne) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Niekerk kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 en €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS3WHVNP+RWM3 biedt €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Vaillant flexoCOMPACT VWF 118/4 (0010016684) is dit €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Niekerk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Groningen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €360 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen