Warmtepomp Nieuw Heeten

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op warmtepompspot.nl ontdek je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Nieuw Heeten. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Nieuw Heeten!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Heeten? Op deze pagina vind jij zinvolle tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nieuw Heeten?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nieuw Heeten?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw Heeten

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij complex. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Nieuw Heeten onmisbaar. De keuze van een degelijke expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check TechniQ-Energy systeem). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nieuw Heeten.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wolvega.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 t/m €21.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Nefit, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw Heeten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Heeten

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw Heeten te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €4000 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €14300 €4800 €4000 13,5 jaar
Water-water €18900 €5700 €5200 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Raalte?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Raalte) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nieuw Heeten geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2400 tot €4400. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS4WH(V)NPE+RWM4 staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en wat betreft de Vaillant flexoTHERM VWF 157/4 (0010016680) krijg je subsidie tot €3.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nieuw Heeten

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Grootegast plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €345 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen