Warmtepomp Wolvega

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van onze vergelijker ontdek je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Wolvega. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle bruikbare tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Wolvega!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wolvega? Door onze experts achterhaal je zinvolle aanbevelingen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je ontdekt onmiddellijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wolvega?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wolvega?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wolvega

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wolvega benodigd. De keuze maken voor een betrouwbare vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sanden systeem). Wat is een aangesloten warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wolvega.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Heukelum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Atag, Vaillant, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wolvega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wolvega

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wolvega te analyseren.

Soort warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1400 €1200 6 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2300 9 jaar
Bodem-water €15400 €4700 €3900 11,5 jaar
Water-water €18500 €4600 €5500 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Wolvega kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 – €4650. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.B07 biedt €2.000,00 subsidie en aangaande de Danfoss DHP-iQ 16 Mini SP is dit €2.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wolvega

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Rheden plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €355 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw