Warmtepomp Nieuwediep

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Op deze webpagina bekijk jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Nieuwediep. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuwediep!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwediep? Via onze specialisten doorzoek jij belangrijke adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nieuwediep?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nieuwediep?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwediep

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Nieuwediep benodigd. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Oilon systeem). Hoe kies ik een geoefende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2022]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.700 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuwediep.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zaandijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.000 – €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Remeha, Nefit, Vaillant, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwediep

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwediep

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwediep vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1600 7 jaar
Lucht-water €5300 €1600 €2800 9 jaar
Bodem-water €14300 €4400 €4600 10,5 jaar
Water-water €18800 €5100 €5400 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Aa en Hunze?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Aa en Hunze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Nieuwediep is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 – €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutaki-S80 RAS5WH(V)NPE+RWH5(V)NFWE+260L geeft recht op €2.700,00 subsidie en bij de Viessmann Vitocal 300-G BW 301.A21 ligt dit op €4.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nieuwediep

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Haler plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €265 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw