Warmtepomp Nieuwersluis

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een systeem op gas geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de tips van onze experts check je tips en adviezen over een warmtepomp in Nieuwersluis. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuwersluis!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwersluis? Via onze specialisten ontdek je praktische adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en check snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nieuwersluis?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nieuwersluis?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwersluis

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal moeilijk. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Nieuwersluis onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Warmflow systeem). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €2.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nieuwersluis.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zeegse.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot €19.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Intergas, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwersluis

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwersluis

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwersluis te bepalen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1400 €1400 6 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2600 7 jaar
Bodem-water €14300 €3500 €3800 12 jaar
Water-water €17200 €5700 €4100 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Stichtse Vecht?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Stichtse Vecht) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Nieuwersluis kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 tot €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Hitecsa EKWXBA-1201.1 biedt €2.800,00 subsidie en met betrekking tot de Viessmann Vitocal 300-G BW/BWS 301.A29 is dit €5.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nieuwersluis

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Hantum plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €325 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw