Warmtepomp Nijbroek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is de keuze voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Door onze vergelijker check jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Nijbroek. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke details en bekijk de tarieven via een installateur uit Nijbroek!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nijbroek? Op deze pagina check je belangrijke tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je leest direct alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nijbroek?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nijbroek?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nijbroek

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Nijbroek aan te raden. De keuze maken voor een handige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Atlantic verwarming). Waar vind ik een handige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nijbroek.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Zevenhoven.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Nefit, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijbroek

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijbroek te analyseren.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1800 6 jaar
Lucht-water €4900 €2300 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €5300 €3000 10,5 jaar
Water-water €18800 €5400 €4000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Voorst?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel consumenten overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Voorst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nijbroek kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2600 – €4600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de IDM TERRA IL 11 ; 810306 geeft jou €2.650,00 subsidie en wat betreft de Viessmann Vitocal 350-G BW 351.B20 krijg je €4.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nijbroek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Harreveld plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €290 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen