Warmtepomp Oldekerk

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het vervangen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Door onze vergelijker vind je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Oldekerk. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Oldekerk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Oldekerk? Middels onze expertise vind je handige info. Selecteer een item uit onze FAQ en je vindt rap alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Oldekerk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Oldekerk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oldekerk

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Oldekerk benodigd. Het kiezen van een vakkundige vakman is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Rotex verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.600 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oldekerk.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Abbekerk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oldekerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oldekerk

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oldekerk te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €1700 4 jaar
Lucht-water €6700 €1800 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €4700 €4700 13,5 jaar
Water-water €18300 €5500 €4200 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Grootegast?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Grootegast) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Oldekerk geldt alleen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1500 en €4200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de LG Multi V ARUM100LTE5 + ARNH10GK2A2 geeft jou €4.400,00 subsidie en voor de Weishaupt/Monarch WWP S 22 IB krijg je €4.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Oldekerk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Herpen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2700 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €305 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen