Warmtepomp Overijssel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aanvragen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is het warmtepomp systeem. Met behulp van de info van onze specialisten achterhaal je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Overijssel. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Overijssel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Overijssel? Hieronder lees je zinvolle info. Klik op een veelgestelde vraag en check rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Overijssel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Overijssel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Overijssel

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is vrij pittig. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Overijssel onvermijdbaar. Het selecteren van een degelijke specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Itho Daalderop verwarming). Wat is een vakbekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.650 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Overijssel.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Itens.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 en €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Overijssel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Overijssel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Overijssel te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €2300 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €4700 €4300 9 jaar
Water-water €18400 €5800 €4700 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Overijssel?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Overijssel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Overijssel is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 tot €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP LS 13-B R-E heeft €2.200,00 subsidie en aangaande de EnergyPanel GTC-16 Plus heb je recht op €2.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Overijssel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Schin op Geul plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €400 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen