Warmtepomp Papendrecht

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aanvragen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp. Door warmtepompspot.nl doorzoek je alle details aangaande een warmtepomp in Papendrecht. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische info en tips en check prijzen van een installateur in Papendrecht!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Papendrecht? Via onze specialisten doorzoek je zinvolle tips. Klik op een van de onderwerpen en jij checkt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Papendrecht?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Papendrecht?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Papendrecht

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk pittig. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Papendrecht cruciaal. De keuze van een handige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check NIBE subsidie). Wat is een vakkundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2021]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Papendrecht.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Bears.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Vaillant, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone product. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Papendrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Papendrecht

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Papendrecht uit te zoeken.

Soort warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1500 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2000 9 jaar
Bodem-water €14300 €4300 €2900 12,5 jaar
Water-water €17700 €5000 €4700 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Papendrecht?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Papendrecht) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2021. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Papendrecht is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2021).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 en €4250. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Mitsubishi Electric PUHZ-SW160 YHA + ERSE-MEC geeft recht op €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec LW 121ASX-Lux2.0 ligt dit op €2.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Papendrecht

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Jirnsum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2600 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €370 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen