Warmtepomp Pietersbierum

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aansluiten van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina vind jij alle informatie voor een warmtepomp in Pietersbierum. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle bruikbare tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Pietersbierum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Pietersbierum? Op onze website doorzoek jij zinvolle tips & tricks. Kies voor een onderwerp en bekijk vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Pietersbierum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Pietersbierum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Pietersbierum

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Pietersbierum onvermijdbaar. Het selecteren van een betrouwbare expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Solarfocus subsidie). Wat is een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Pietersbierum.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Belfeld.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, AWB, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Pietersbierum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Pietersbierum

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Pietersbierum te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1300 €1200 4 jaar
Lucht-water €6400 €1800 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €5000 €3700 10 jaar
Water-water €17800 €5500 €5100 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Franekeradeel?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Franekeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Pietersbierum kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 tot €4600. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Mitsubishi Electric PUHZ-SW75 VHA + EHSC-VM2C heeft €2.200,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec LW 310 heb je recht op €3.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Pietersbierum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Kalenberg plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2600 en €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €305 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen