Warmtepomp Rijnsburg

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Rijnsburg. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Rijnsburg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Rijnsburg? Via onze specialisten bekijk je handige tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Rijnsburg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Rijnsburg?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Rijnsburg

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij moeilijk. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Rijnsburg cruciaal. De keuze van een bedreven installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Clivet installatie). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.700 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Rijnsburg.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Boekel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 – €20.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, AWB, Nefit, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rijnsburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Rijnsburg

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rijnsburg te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1300 €1800 5 jaar
Lucht-water €6500 €1700 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €5000 €3500 14 jaar
Water-water €17600 €5800 €5400 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Katwijk?
In 2030 moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Katwijk) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Rijnsburg is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1900 en €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Nefit EnviLine A/W Split 12 B-T geeft recht op €2.300,00 subsidie en m.b.t. de ARGO AEI1G65EMX + HKCER57I** ligt dit op €1.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Rijnsburg

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Koudekerk aan den Rijn plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €335 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen