Warmtepomp Rijsbergen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Op de info van onze specialisten doorzoek je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Rijsbergen. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale info en bekijk de tarieven via een installateur uit Rijsbergen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Rijsbergen? Aan de hand van de info op deze pagina vind je bruikbare aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Rijsbergen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Rijsbergen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Rijsbergen

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Rijsbergen aan te raden. Het selecteren van een doorgewinterde vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Daikin installatie). Waar vind ik een deskundige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.500 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Rijsbergen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Boerakker.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 – €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, AWB, Nefit, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rijsbergen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Rijsbergen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rijsbergen te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1200 6 jaar
Lucht-water €4000 €1900 €2200 6 jaar
Bodem-water €14700 €5100 €3500 12 jaar
Water-water €18200 €5700 €5200 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zundert?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Zundert) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Rijsbergen geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1450 tot €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Split 12 T-T staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en aangaande de ARGO AEI1G80EMX + Emix Tank 220 krijg je subsidie tot €1.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Rijsbergen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Koufurderrige plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) tezamen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2600 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €305 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen