Warmtepomp Tilligte

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is de keuze voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op onze vergelijker bekijk jij alle informatie voor een warmtepomp in Tilligte. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Tilligte!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Tilligte? Via onze specialisten ontdek je nuttige tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en je leest onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Tilligte?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Tilligte?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Tilligte

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Tilligte onontbeerlijk. De keuze van een betrouwbare vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Galletti). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.450 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Tilligte.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Egmond-Binnen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 en €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Intergas, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Tilligte

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Tilligte

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Tilligte uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1300 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €4200 €2600 10 jaar
Water-water €17000 €4300 €4700 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dinkelland?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Dinkelland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Tilligte is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 en €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Rotex HPSU compact 508H/C + RRLQ006CAV3 heeft €1.900,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta NECS-CN /B 0152 heb je recht op €4.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Tilligte

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Nieuw Beerta plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €270 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen