Warmtepomp Uithoorn

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het kiezen voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina lees jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Uithoorn. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Uithoorn!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Uithoorn? Middels onze expertise check je belangrijke tips. Selecteer een van de vragen hieronder, en bekijk vlug alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Uithoorn?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Uithoorn?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Uithoorn

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Uithoorn noodzakelijk. Het kiezen van een erkende expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Renson). Hoe kies ik een bedreven vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Uithoorn.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Erlecom.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, AWB, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Uithoorn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Uithoorn

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Uithoorn te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1300 4 jaar
Lucht-water €6500 €2200 €2700 9 jaar
Bodem-water €14300 €4800 €2700 13 jaar
Water-water €17200 €5100 €5000 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Uithoorn?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel consumenten uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Uithoorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Uithoorn geldt alleen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 – €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Sanden 2x GEU-45HP-PM + T750Li staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en aangaande de Climaveneta NX-N /LN-K 0252P krijg je subsidie tot €5.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Uithoorn

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Nieuwstadt plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €360 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen