Warmtepomp Varsselder

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aanvragen van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Op deze website bekijk jij nuttige info voor een warmtepomp in Varsselder. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Varsselder!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Varsselder? Op onze website lees je zinvolle informatie. Druk op een van de onderstaande vragen, en je leest vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Varsselder?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Varsselder?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Varsselder

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Varsselder benodigd. De keuze van een bekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Venco). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Varsselder.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Veenwouden.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €19.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, AWB, Intergas, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Varsselder

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Varsselder

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Varsselder te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1100 €1300 5 jaar
Lucht-water €6600 €1800 €2600 9 jaar
Bodem-water €15300 €5700 €4300 10 jaar
Water-water €17500 €4900 €5400 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oude IJsselstreek?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Oude IJsselstreek) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Varsselder geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2550 tot €5800. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Solarfocus Vampair K10 heeft €2.100,00 subsidie en aangaande de CLINT CHA/K/A/WP 242-P heb je recht op €6.150,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Varsselder

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Nijverdal plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €280 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen