Warmtepomp Veldhoven

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het vervangen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Op warmtepompspot.nl doorzoek je alle informatie voor een warmtepomp in Veldhoven. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Veldhoven!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Veldhoven? Middels onze expertise vind jij belangrijke tips en adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en je leest snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Veldhoven?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Veldhoven?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veldhoven

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Veldhoven onontbeerlijk. De keuze maken voor een officiële warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecensy). Hoe herken je een bedreven warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.000 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Veldhoven.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Foxwolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Atag, Remeha, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veldhoven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Veldhoven

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veldhoven te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1700 €1700 6 jaar
Lucht-water €5900 €2400 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €4500 €4300 14,5 jaar
Water-water €18100 €5500 €5900 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Veldhoven?
Straks moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Veldhoven) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Veldhoven kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 en €4500. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de SPRSUN CGK/C-09 (T) staat gelijk tot €1.650,00 subsidie en voor de Clivet WBAN 122 S krijg je subsidie tot €3.750,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Veldhoven

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Noordhorn plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €290 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen