Warmtepomp Wijster

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het vervangen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van gas is de warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl vind je nuttige info betreffende een warmtepomp in Wijster. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Wijster!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wijster? Door onze experts bekijk jij handige informatie. Klik op een onderwerp en jij checkt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wijster?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wijster?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wijster

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Wijster onontbeerlijk. Het selecteren van een competente warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Fujitsu systeem). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wijster.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hei- en Boeicop.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Nefit, Atag, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric product. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijster

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wijster

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijster uit te zoeken.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4000 €2500 €2600 7 jaar
Bodem-water €14600 €4300 €3600 13 jaar
Water-water €17800 €4600 €5700 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wijster geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 tot €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Trane CXAM 030 SE SQ staat gelijk tot €6.400,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHSH16P50(**) krijg je subsidie tot €2.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wijster

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Poeldijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4400. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €375 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen